GEZOCHT: mensen met hielspoor

Al eerder schreef ik elders een blogartikel over de veel voorkomende kwaal hielspoor, oftewel de fasciitis plantaris. Eén op de 10 mensen krijgt ooit in het leven te maken met pijn onder de hiel en jaarlijks krijgen 2 miljoen Amerikanen de diagnose hielspoor. Deze kwaal komt zowel bij hardlopers als bij niet-sporters voor.

Risicofactoren
De precieze oorzaak is niet bekend. Wel zijn er enkele risicofactoren die de kans op het krijgen van hielspoor vergroten. Dit zijn vooral een beperkte bewegingsuitslag van het enkelgewricht (bovenste spronggewricht) en overgewicht (BMI > 25-30 kg/m2).

Behandeling
Steunzolen kunnen in de eerste 4 maanden een pijnverminderend effect hebben. Het blijkt echter niet uit te maken of dit op maat gemaakte zolen zijn, of simpelweg confectiezolen (prefab). Niettemin zien wij regelmatig in onze praktijk mensen waarbij zolen niet werken of zelfs de klachten doen verergeren. Lees hierover ook maar eens de verschillende ervaringen van patiënten op het internet.

De laatste jaren is shockwave erg in opkomst. Hierbij worden impulsen met luchtdruk gegeven op de pijnlijke plaats onder de hiel. Hoewel de effectonderzoeken nog erg schaars zijn en veel onderzoeken matig tot slecht zijn uitgevoerd, zijn de eerste resultaten redelijk te noemen. Shockwave wordt echter nog maar op kleine schaal aangeboden en wordt door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed.

Opvallend is het, dat er amper onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van manuele therapie bij hielspoorklachten. Dit terwijl wij in de praktijk goede resultaten zien met deze behandelmethode. Er zijn goede redenen te noemen waarom manuele therapie dé behandelvorm zou kunnen zijn bij fasciitis plantaris. Vooral ook omdat de belangrijkste risicofactor een beperkt beweeglijk enkelgewricht is.

Onderzoek
In het kader van mijn masterstudie, wil ik een onderzoek (case study) gaan doen naar de effectiviteit van manuele therapie bij hielspoorklachten. Om niet alleen het effect op pijn te meten, maar ook op herstel van de peesplaat (de fascia plantaris, zie afbeelding), wil ik daarbij echografisch onderzoek gebruiken. De behandeling zal bestaan uit rustige passieve mobilisatietechnieken van de enkel- en voetgewrichten.
Voor dit onderzoek zoek ik patiënten met pijnklachten onder de hiel, waarbij steunzolen niet blijken te werken. Het is dus noodzakelijk dat dit eerst geprobeerd is.

Heeft u – of kent u iemand met – pijn onder de hiel en zijn al zolen geprobeerd, zonder het gewenste effect? Heeft u vragen over het onderzoek? Neem dan snel contact met me op! Dat kan per e-mail en telefonisch op 013-4684764 en vraag naar Rob.

Aanmelding voor deelname aan mijn onderzoek kan tot 15 juni 2012.

Bewaren

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Mogelijk gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: